10 филма и сериала за Елизабет II и нейното семейство

мин. четене

Британската кралица Елизабет очарова холивудските сценаристи и актьори по време на седемте десетилетия, в които е на трона, и е представяна в печелещи награди драми, и дори в американското комедийно шоу "Сатърдей найт лайв", предаде Ройтерс. 

Британската актриса Хелън Мирън получи "Оскар" за ролята на Елизабет във филма "Кралицата" от 2006 г., който се фокусира върху реакцията на монарха на неочакваната смърт на принцеса Даяна. Кралицата, която почина на 96-годишна възраст, беше и в центъра на телевизионния сериал на Netflix "Короната" 

Според главната редакторка на сп. People Уенди Ногъл кралица Елизабет е завладяваща тема, защото тя играе роля в големи световни събития,  защото историята на нейния живот има "много човешки елемент".

1. The Queen (2006)

Може би това е филмът с най-солидна подготовка и отразяващ най-близко реалността. С Хелън Милър в главната роля - израз, който ще преобладава в този списък, филмът представя трудните за поставяне граници за един монарх в съвременния свят. Къде е личния и публичния живот, когато целия ти живот е на публична фигура? Идеята за това какво е монархията се изгражда именно в такива кризисни ситуации, като историята на The Queen през цялото време се опитва да е максимално верен на истинските персонажи и събития. Награден с един Оскар за главна женска роля и още 5 номинации.

2. The Crown (2016)

Както притежаващия корона има власт, така и короната упражнява своя власт върху носещия го. Макар за мнозина блясъкът и лукса да изглеждат неустоими, монархическата служба е - и си остава - изпитание и кръст. Серията на Нетфликс се фокусира именно върху това и тежкият избор на едно момиче и жена да бъде заобиколена от изключително умни и амбициозни хора, които смятат, че могат да вършат работата по-добре от нея. Но по Божие провидение, именно тя е тази, която трябва да носи отговорността за монархията.


3. The King's Speech

Ако някой иска да разбере силната отдаденост на Елизабет към нейната служба, The King's Speech дава отговор за семейството в което е отраснала. От малко вероятен наследник, Джордж VII се налага да се намеси за да спаси короната след аферата с Уолис Симпсън. Човек, преодолял тежък порок и тормоз, приемащ всичко за доброто на нацията си - това е характерът, който възпитава самата Елизабет.

4. Spencer (2021)

Да бъдеш индивидуалист сред тесни рамки е меко казано невъзможна задача. Животът на Даяна Спенсър е пореден сблъсък на британската корона и нейния аскетичен живот с някой, който желае да бъде себе си. В живия живот побеждава службата, но легендата за "принцесата на народа" остава до наши дни.

5. Austin Powers

Филмите за Остин Пауърс събират в себе си най-британската музика и шпионски теми. Почти във секи един има по една сцена с английската кралица - защото как може за любимия шпионин, който жертва себе си за Queen & Country да няма специална аудиенция? В почти всяка една участва Жанет Чарлз, която е пример за актриса, която изгражда кариера с това да играе кралицата.
 

6. A Royal Night Out (2015)

Британски ром-ком, който се връща назад във времето в който Велкобритания излиза от травмиращата световна война. Кралица Елизабет излиза със сестра си Маргарет на вечерно забавление на деня на победата, където среща любов, тръпка и приключения.

7. The Audience (2013)

Всяка седмица, по традиция англиската кралица се среща със своите министър-председатели. Отново с Хелън Милър в главната роля, представлението след огромния успех бива заснето и на филм.


8. ‘William & Catherine: A Royal Romance’

Само преди десетилетия считано за абсолютен скандал, любовната история между престолонаследника, принц Уилям и Кейт Мидълтън прикова вниманието на целия свят през 2011 година. Срещата между двамата е повод за този биографичен филм, в който кралицата дава своята благословия за брак, който преодолява усилията и борбите на много други хора преди него - включително и покойната принцеса Даяна, която вдъхновява децата си да бъдат верни на себе си.

9. The Queen’s Corgi (2016)

Любовта на Елизабет към кучетата е може би най-британската слабост от всички и се събира най-силно именно в сладката порода Корги. Затова и филмът The Queen's Corgi е и анимационния филм в тази поредица.

10. Elizabeth: A portrait in Parts (2022)

Събрани архивни кадри от над седем десетилетия в пресъздаване на образа на Елизабет II - от откриването на официалните събития, спортни надбягвания с коне, до лични преживявания и частни разговори със семейството уловени случайно пред камерите.

 

 


Още по темата: