Зареждаме телефона от стъклата на прозореца

мин. четене

Прозорци, които да генерират електричество, е стара мечта на съвременния човек и по въпроса работят редица научни екипи. Учени от Швейцария са постигнали нов вид прозрачни клетки, проправяйки пътя за мечтаната енергийна ефективност на дома. Наречени „клетки на Гретцел“, тези творения са чувствителните към багрила слънчеви клетки (DSCs) и са вид евтини слънчеви батерии, които използват фоточувствително багрило, прикрепено към повърхността на полупроводник, за да преобразуват видимата светлина в енергия, съобщава Euronews.

Предишните версии на DSCs до голяма степен зависеха от пряката слънчева светлина, но учените от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) са открили начин да създадат молекули, които да бъдат активирани от светлина и могат да я абсорбират в целия спектър на видимата светлина.

Тази нова технология дава път на създаването на високоефективни DSCs клетки, които могат в бъдеще да захранват устройства и да са заместители на батерии за маломощни електронни устройства, които използват околната светлина като източник на енергия". Научната разработка е публикувана в научното списание Nature.

Прозрачни слънчеви панели

DSCs са прозрачни, гъвкави клетки и могат да се произвеждат в широка гама от цветове на сравнително ниска цена. Тези прозрачни слънчеви панели вече се използват в покривни прозорци, оранжерии и стъклени фасади. През 2012 г. за първи път беше въведена технологията DSCs в обществената страда на Конгресния център СуисТех.

През 2017 г. Международното училище в Копенхаген откри новата си сграда, покрита с приблизително 12 000 сини, но прозрачни соларни панели, които използват същата DSC технология. Те осигуряват около 300 мегаватчаса електроенергия годишно, като задоволяват над половината от годишните енергийни нужди на училището.

Соларна технология с 30% ефективност

Въпреки че прозорците, които правят ток, са на пазара от няколко години, има натрупваща се база от недостатъци. Един от тях е ограниченият капацитет за генериране на електроенергия в сравнение с традиционните соларни клетки. Благодарение на нов дизайн на молекулите, те са увеличили ефективността на преобразуване на енергията на DSCs клетките.  Количеството слънчева енергия, която пада върху тях и която се превръща в електроенергия, достига над 15 % при пряка слънчева светлина и до 30 % при условията на обкръжаваща светлина. За сравнение - в момента средната ефективност на слънчевите панели за търговски цели е около 20 %.

Новото поколение DSC демонстрира дългосрочна оперативна стабилност от поне 500 часа.

Иновциите са навсякъде около нас, а познаваме ли ги?

 


Още по темата: