Вятърът на промяната вече се усеща в Twitter

мин. четене

"Сега разбирам как са се чувствали източноевропейците при падането на стената" - подобни коментари бяха преобладаващата емоция в първите няколко дни от управлението на Twitter от Елон Мъск.

Причината е, че още от първите дни огромен брой инфлуенсъри, политически анализатори и лидери на мнение регистрираха по-голяма видимост на постовете си и рязък скок на техните последователи. Това за пореден път потвърждава множеството свидетелства, че досега социалната мрежа се е занимавала с манипулиране на алгоритъма, както и прикрито заглушаване на неудобни гласове - предимно на хора не просто в крайно-десния спектър, но и център-дясното и дори умерени леви.

Самият Елон потвърди, че една от първите му задачи е да разбере повече за тези практики в близките няколко дни.

 

В петък, когато новото управление встъпи в длъжност, предприемачът обяви и че"Птичката е освободена", имайки предвид логото на компанията. Неговият пост получи близо 2.4 млн. харесвания и сериозно внимание, включително и от политически лидери и сериозните медии, които очакват да видят какви ще бъдат промените в платформата.

Така например Кайл Ритенхаус бе един от първите, които регистрираха рязък скок в популярността на постовете и профила му - без да е променял нещо около тях. Тинейджърът бе в центъра на огромна шумотевица в продължение на няколко години, след като през август 2020, тогава 17-годишен по време на масовите безредици в Кеноша, САЩ, той простреля трима от участниците в безредиците, двама от които фатално.

Въпреки, че всички обвинения срещу него паднаха в съдебната зала и бе доказано, че той е действал при самозащита - за което свидетелстват и видеозаписите, голяма част от медиите и крайнолевите среди на политическия спектър използваха случая за да обрисуват тинейджъра в най-черни краски, включително и обвинявайки го в расизъм и преднамереност.

Също така заявката от Мъск, че ще преустанови доживотния бан като твърде тежка практика означава, че в най-кратко време в платформата ще се върнат доста блокирани профили - от сатиричната страница "Babylon Bee" до този на канадския професор по психология Джордан Питърсън и дори този на Доналд Тръмп.

Така и множество комедианти вероятно се очаква да се завърнат на платформата, след като самия Мъск заяви, че "комедията вече е разрешена". От 2014 година, силната вълна на политическа коректност видя множество комедианти да се отказват от свои представления, особено в университетски кампуси, след тежки протести обвиняващи ги в расизъм и ксенофобия.

Обвиненията от другата страна

От другата страна на спектъра, обвиненията към Мъск са, че неговия заявен "абсолютизъм на свободното слово" е маска с която той желае да насажда расизъм и крайно десни мнения. Така например още в първите дни NCRI център, който проучва настроенията в Туитър обяви, че само в рамките на дни употребата на "the n-word"е видяла увеличение на употребата си от близо 500%.

Защо темата има такова голямо значение

Във все по-поляризирания САЩ, Туитър се явява като важен публичен форум. По различни оценки, близо 1/3 от всички мнения на американските възрастни в платформата са на политическа тематика.

Ето защо важността за социалната мрежа за публичния и демократичен дебат и правилата в него е все по-голяма за всички участници в политическия процес.

И това не включва само гражданите и политиците. Автомобилния конгломерат General Motors вече обяви, че временно ще постави на пауза всякаква реклама в платформата, докато не придобие ясна представа как ще изглежда тя при водените промени от страна на новото ръководство.

В сърцевината си обаче проблемът е именно в това доколко е възможно в дигиталната ера да съществува наистина неутрална среда, където различните мнения да се срещат, като това да запазва доверието в демократичните процеси и институции.

От развитието на социалните мрежи досега, почти всички демокрации търпят почти постоянен спад на доверието в институциите и медиите си, като САЩ не са изключение от правилото. След последните президентски избори например за първи път притесненията в легитимността дори на изборния процес са водещи в САЩ.

Социалните мрежи играят голяма роля в тези трендове. Така например основния поток на читатели минава през тях, а най-младите гласоподаватели имат също толкова доверие в тях, колкото и в традиционните медии.


Още по темата: