Високотехнологични, уютни и зелени - офисите на бъдещето

мин. четене

Денят на труда е чудесен повод да обърнем внимание на всички аспекти от работния ден. В какъв офис работим определено е важен елемент от цялото служебно преживяване. В ерата след Ковид-19, за да се върнат служителите на работа в офиса, ползите трябва да надвишават минусите. И така, как архитектите и дизайнерите измислят офис пространства, които могат да ни примамят?

Фокусът е върху приоритизиране на здравето и безопасността, като същевременно се постигат високи оценки за екологичните стандарти, пише Euronews. В един топ европейски център за технологии и дизайн, какъвто е Лондон, тенденцията набира скорост. Технологични гиганти като Google и Meta инвестират в центровете си от следващо поколение, а корпорации като Citibank обновяват офисите си с акцент върху гъвкавите пространства и зеленината.

Следвайки техните стъпки, навсякъде из британската столица, се предлага поглед върху това как могат да изглеждат работните пространства на бъдещето.

Авангардна технология за енергийна ефективност

Южно от Темза, в Саутуорк, иновативна офис схема чупи рекорди.

Седеметажната сграда Southworks, от разработчика Middlecap, беше обявена за "най-интелигентната сграда в света" на наградите Real Estate & Building Futureproof миналата година. Проектирана е така, че да създаде идеални условия на работа за своите потребители, подобрявайки тяхната производителност и насърчавайки физическото и психическото им благополучие за завръщането им в офиса.

Снимка: Ed Reeve Photography

Централна сензорна платформа, функционираща като "мозък" на сградата, оборудвана с технология за Интернет на нещата (IoT), може да наблюдава вътрешната и външната среда, следейки фактори като качество на въздуха, плътност на обитаване, температура, светлина и нива на шум, за да намали потреблението на енергия и са максимизира производителността.

Не много далеч от Southworks предстои да бъде открита офис сградата Arbor, която скоро ще бъде завършена. Тя е проектирана да "предложи на перспективните компании интелигентно, устойчиво работно място в непосредствена близост до Темза", каза Фелисити Мейсфийлд, ръководителка Развитие и устойчивостта в Native Land, разработчикът на Arbor.

Устойчивият подход започна още със строителните методи, задвижвани от AI (изкуствен интелект). Използвани са свръхефективни решения за дизайн - от високи тавани, широки прозорци и велосипедни удобства до интелигентни технологии, допълващи гъвкавата работа.

Всички сгради на обекта на Arbor са част от мрежа за споделяне на енергия от пето поколение, извличайки или отхвърляйки енергия в единна топлинна мрежа, която обслужва цялата група. Това намалява потреблението на енергия с до 30% в сравнение с повечето офис сгради, казва за Euronews Мейсфийлд и добавя: "Правим това в мащаб, който все още не е наблюдаван в Обединеното кралство."

Забавен факт: Сградата ще има дигитален близнак - 3D реплика, която може да осигури анализ в реално време на потреблението на енергия, за да подобри ефективността.

Хибридна работа

Снимка: Samantha Watkins McRae

За тези, които са си създали рутина да работят от вкъщи, дори постепенното връщане в офиса може да бъде културен шок. Поради тази причина някои скорошни разработки приеха "по-домашна" версия на офиса.

Например FORE Partnerships, фирмата, която стои зад изграждането на офиси с нулеви въглеродни емисии, гордо включва опцията за домашна храна в новия си централен офис в Лондон.

Продължава на следващата страница...


Още по темата: