TikTok отрича да следи хора

мин. четене

TikTok отрече да използва приложението за проследяване на американски граждани. В това беше обвинена компанията майка ByteDance, базирана в Китай. В Twitter гигантът сред социалните медии заяви, че никога не е бил използван в полза на американското правителство, на активисти или на общественици или журналисти. Фирмата отрече и да събира точни данни за местоположението на потребители в САЩ.

Реакцията идва в отговор на доклад на Forbes, според който данните за локацията са били достъпни за TikTok, без знанието или съгласието на потребителите. Американското бизнес списание цитира документи, според които ByteDance е започнала мониторингов проект за разследване на лошо поведение от настоящи и бивши служители. Ръководеният проект от Пекин е планирано да събира данни за местоположение на американски гражданин най-малко два пъти.

В поредица от публикации в Twitter комуникационният екип на TikTok заяви, че в доклада, който цитира Forbes, липсва „както прецизност, така и журналистическа почтеност“. Освен това от TikTok посочват, че в доклада не са включени позициите на китайската компания, които опровергават твърденията.

„TikTok не събира данни за местоположение, GPS или друга информация от потребители в САЩ, което означава, че TikTok не може да наблюдава потребителите в САЩ по начина, посочен в статията.“, твърдят от ByteDance. На свой ред говорител на Forbes каза:

„Ние сме уверени в нашите източници и стоим зад нашите доклади“.

Загриженост за поверителността

Разработчиците на мобилни приложения са подложени на контрол от страна на властите по целия свят, особено заради особено чувствителните данните за военно разузнаване. През 2020 г. от националната сигурност на САЩ настояха ByteDance да продаде данните си на американския клон на TikTok поради опасения, че информацията на потребителите може да бъде предадена в ръцете на китайското правителство.

TikTok каза, че е мигрирал информацията на американските потребители към сървъри в централата на Oracle в Остин през юни, за да прескочи някои регулаторни проблеми.

Междувременно TikTok е изправен пред глоба от 30 млн долара във Великобритания, защото компанията не е защитила децата, използващи платформата, като от платформата са се възползвали и деца под 13 години без изисканото съгласие на родителите.  Нарушението е продължило над 2 години - до юли 2020 г. - но все още не е направена промяна по казуса.

TikTok е най-бързо развиващото се приложение за социални медии в света и е изтеглено повече от 3,9 млрд пъти. От това компанията е спечелила над 6,2 млрд долара брутни приходи от 2017 г., според анализаторската компания Sensor Tower.

А как защитават правата на децата в другите платформи:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: