ThinkPad празнува 30 години изящество и функция

мин. четене

По случай 30-годишнината на легендарната ThinkPad серия Lenovo провежда глобално проучване, за да разбере по-добре мисловните навици и слабости при упражняващите интелектуален труд и мястото на технологиите в тяхното ежедневие.

Подобно проучване през 2022 г., във време на несигурност и след турбулентни мигове за множество бизнеси след ограниченията заради пандемията от Ковид-19, разкрива доколко нуждите, страховете и проблемите на ползвателите на технологии се припокриват.

От всички участници в проучването едва 34% отговарят, че прекарват цялото или повечето от мисловното си време в ясно, дълбоко и продуктивно разсъждение. 75% от всички IT десижън мейкъри споделят, че техните колеги се затрудняват в това да имат ясно и продуктивно мислене. 64% от запитаните признават, че са зависими от "оцеляващо" мислене и мултитаскингът е много важен за тях, което води и до липса на иновативно и действащо мислене, което да спомогне за реален напредък в работата.

Проучването на Lenovo в действителност показва, че проблемите, които мнозина си мислят, че се отнасят само до тях, са всъщност масови и глобални. Колкото повече компаниите разчитат на интелектуален труд, толкова и неговото качество ерозира, а служителите се задъхват, докато се опитват да се справят ефективно и да намерят ресурси, с които да имат качествен, спокоен и незатормозен мисловен процес. 

Наред с това участниците в допитването оценяват важността на качествената мисъл като част от самия процес - 65% отговарят, че вярват, че употребата на ясна, дълбока и продуктивна мисъл им помага да взимат по-добри решения. 79% от запитаните в САЩ са категорични, че доброто критичното мислене е от голяма важност.

Заради ефектите от Ковид и тежките последици върху менталното здраве на милиони души по цял свят, всеки един инструмент, който може да обърне внимание на добрия и здравословен мисловен процес - особено в работна среда - трябва да бъде оценяван достойно.

ThinkPad като решение на проблема

Първият ThinkPad 700C излиза на пазара през 1992 година, но никой от екипа инженери и дизайнери не подозира какъв изключителен успех ще има техният продукт.  

"ThinkPad създава силна и синергична връзка между форма и функция. Балансира естетика и внимателно разработени преживявания на потребителя и обновяваща инженерна работа, за да доставя превъзходни продукти", казва Дейвид Хил, който е начело на дизайнерския екип в Lenovo.

Това е в най-общи линии закодираната ДНК на ThinkPad, която в продължение на 30 години оставя вярна на себе си. Това е единственият лаптоп, който е изложен в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, редом с култови продукти като например моделът на Порше 911.

През годините ThinkPad преодолява множество бариери в търсене на още по-добра комбинация от инженерни решения и качествен дизайн.

Така той става:

  • Първият лаптоп с цветен TFT дисплей
  • Първият с вграден CD-ROM
  • Първият с вграден DVD-ROM
  • Първият с интегриран Wi-Fi
  • Първият с вграден сензор за пръстов отпечатък
  • Първият за работа с два работни монитора
  • Най-лекият 13-инчов лаптоп в света
  • Най-лекият 14-инчов лаптоп в света
  • Първият сгъваем лаптоп

Изчистеният дизайн на плътно черния корпус, внимателно калибрираната постановка на клавиатурата заедно с висококачествения екран спомагат за внимателно насочване и поддържане на вниманието, както и за максимално ефективна комуникация на ръцете с клавиатурата. Самият дизайн внушава надеждност и предвидимост с ползваните солидни материали в конструкцията и повърхностите.


Още по темата: