Отказът от борба с корупцията ще лиши Унгария от европейски средства

мин. четене

Унгария се е провалила в усилията си да приложи реформи, свързани с върховенството на правото, съобщава Politico. Това е решението на Европейската комисия в сряда, което поставя страната в реален риск да загуби милиарди евро финансиране.

Будапеща рискува 7.5 млрд. евро от европейските фондове, както и други 5.8 млрд. евро от грантовете по програмата за възстановяване.

Тези средства бяха замразени през септември, когато ЕК стартира за първи път процедурата, която обвързва състоянието на върховенството на правото във всяка страна с европейските средства. Въпреки протестите си обаче Будапеща започна да гласува редица законови промени на пожар, за да успокои Брюксел. Взетото вчера решение показва, че направеното от Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" не е достатъчно. Европейската комисия иска решение по 27 конкретни точки, а отделно от тях Унгария се е провалила и в това да приеме други 17 реформи.

Другите европейски страни имат време да одобрят това решение до 19 декември, като ще трябва да бъде назначена и среща на финансовите министри на ЕС.

ЕК има сериозни разминавания с Унгария по два основни въпроса, където мнението на страната е от изключителна важност - единият е за финансовата помощ към Украйна на стойност 18 млрд. евро, а другият - за глобалния минимален корпоративен данък.


Още по темата: