Над 100 лв за живо коледно дръвче тази година

мин. четене

По-скъпи и по-малко ще бъдат живите коледни дръвчета тази година на фона на инфлацията в страната. Освен това, фактор за цената на живите дръвчета са и по-скъпите торове и почвени смеси, които се влияят от войната в Украйна, предаде БТА. Очакваното увеличение е между 15 и 20 % спрямо миналата година. Най-предпочитаните живи дръвчета около метър височина ще се търгуват между 45 и 50 лв в зависимост от вида. Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лева.

Сребърен смърч и ела отново ще доминират като предлагане, като най-високите и стари живи дръвчета могат да достигнат до 150 лв  за брой. Топлата есен в Бургаско все още бави ваденето на отглежданите в разсадници елхи. Очакванията са преместването им в саксии да започне през следващата седмица.

Живите дръвчета не обичат климатици и цветни лампички

И тази година търговците са подготвили брошури с ценни съвети за клиентите, решили да си купят живо дръвче. Ако решим да поставим такова у дома, е добре да помислим за вариант на балкона или по възможност да го поставим далеч от отоплителни уреди. Цветните коледни лампички също не се харесват на иглолистните видове, тъй като отделят топлина и карат растението да отделя повече влага, което може да го пресуши.

Желателно е живата коледна елха да остане у дома най-много 2 седмици. След климатизация може да се помисли и за засаждане навън.

Вижте къде ще има коледна гора, за да предвидите най-доброто място за коледните си снимки


 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: