Мъск купи Twitter и светът реагира - в Twitter

мин. четене

Сделката на Илон Мъск за 44 милиарда долара за закупуване на Twitter предизвика аплодисменти, загриженост и много въпроси за бъдещето, повечето от които бяха публикувани... ами в Twitter. Мъск, който се описа като „абсолютен привърженик на свободата на словото“, постигна сделка с компанията в понеделник, което в крайна сметка ще му даде контрол над социалната мрежа с повече от 200 милиона потребители.

Главният изпълнителен директор на Tesla е дългогодишен изключително активен и на моменти противоречив потребител на платформата, където има 83 милиона последователи. Все още не е ясно накъде Мъск смята да поведе компанията. Параг Агравал, главен изпълнителен директор на Twitter, каза, че бъдещето с Мъск начело ще бъде неясно.

„След като сделката приключи, не знаем в коя посока ще върви платформата“, каза той.

Но Мъск предложи поглед върху плановете си през последните седмици: предложенията му включват облекчаване на ограниченията за съдържание, борба с фалшивите и автоматизирани акаунти и отдалечаване от модела на приходи, базиран на реклама.

В понеделник критиците и поддръжниците му коментираха какво предстои, пише The Guardian. Сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън, която е известен критик на big tech, предупреди, че сделката е „опасна за демокрацията“.  Републиканският сенатор Марша Блекбърн пък я нарече „окуражаващ ден за свободата на словото“.

Грег Абът, губернаторът на Тексас, директно покани Мъск да премести централата на компанията в щата. Някои консервативни коментатори побързаха да приветстват сделката, като я нарекоха „победа за свободата на словото“.

#BringBackTrump (#върнететръмп) започна да набира популярност в Twitter, като повиши спекулациите дали платформата ще позволи на бившия президент отново да се включи, след като беше изгонен след щурма на Капитолия на 6 януари миналата година (Тръмп каза пред Fox News, че няма планове да се връща).

Още реакции на следващата страница...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: