Кремъл vs Wikipedia: Дезинформирали, че има война

мин. четене

Фондация „Уикимедия“, която притежава Уикипедия, подаде жалба срещу решение на съда в Москва. Искането й е да бъде премахната информацията, свързана с руската инвазия в Украйна с аргумента, че хората имат право да знаят фактите от войната.

Московски съд глоби фондация „Уикимедия“ с 5 милиона рубли (88 000 долара), след като отказа да премахне подвеждащата, според съда, информация от рускоезични статии в Уикипедия за войната, включително изразите: „руската инвазия в Украйна“, „военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна“ и „клането в Буча”.

„Това решение предполага, че данните, публикувани в Уикипедия са несъвместими с информацията на руското правителство и представляват дезинформация“, се казва в изявление Стивън Лапорт, асоцииран главен юрисконсулт на фондация „Уикимедия“.

Уикипедия казва, че предлага "втора чернова на историята" и е един от малкото останали основни рускоезични източници на информация за руснаците, откакто започна спирането на всякасква информация и инакомислещи медии в Русия. „Призоваваме съда да преразгледа в полза на правото на всеки за достъп до знания и свободно изразяване“, казва още Лапорт.

Московският съд твърди, че разпространяваните данни от Уикипедия представляват риск за обществения ред в Русия и че фондацията с централа в Сан Франциско, Калифорния, работи в Русия и трябва да се съобрази и с този факт. Фондацията е съдена за това, че не изтрива забранена информация. Делото беше заведено от руския комуникационен регулатор Роскомнадзор, откъдето няма коментар по случая, отбелязва Ройтерс.

В жалбата си обаче Уикипедия твърди, че премахването на информацията е нарушение на правата на човека и подчертава, че Русия няма юрисдикция върху фондация „Уикимедия“, която е достъпна в световен мащаб на над 300 езика. Публикациите в Уикипедия се пишат и редактират от доброволци. Те не получават инструкции нито от правителства, нито от корпорации, нито от неправителствени организации.

Данните за войната, описвана в Уикипедия като най-голямата наземна инвазия в Европа след Втората световна война, се различават драстично и станаха силно политизирани с публикациите както на Москва, така и на Запада, редовно обвинявани, че неправилно отразяват войната. 

Украйна заявява, че е жертва на непредизвикано превземане на територия в имперски стил от Русия и че ще се бори докрай, за да си върне тези окупираните земи. Президентът Владимир Путин и руските официални лица не използват думите „война“ или „инвазия“. Те определят действията си като "специална военна операция", насочена към предотвратяване на преследването на рускоговорещите в Източна Украйна.

Украйна и нейните западни поддръжници отричат ​​твърденията на Москва, че рускоговорещите са били преследвани. Кийв твърди, че руските сили са извършили военни престъпления, включително убийства, изтезания и изнасилвания в места като Буча.  Русия казва, че предполагаемите доказателства за военни престъпления се състоят от внимателно подготвени фалшификати и че Украйна и нейните западни поддръжници са разпространявали дезинформация за руските сили.

Източник: Ройтерс

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: