Кипър, а не България, е раят за дигиталните номади

мин. четене

Над 8000 чуждестранни фирми са подали заявления да преместят дейността си в Кипър, показват данни на правителството, обявени на икономически форум. Увеличават се и кандидатстващите за визи за дигитални номади (Digital Nomad Visa), с които се улеснява временното пребиваване в Кипър на квалифицирани служители и семействата им от други страни. Над 130 молби вече са одобрени, като първоначалният лимит от 100 визи бе вдигнат на 500, съобщи БНР.

Влязлата в действие нова стратегия на кипърското правителство за привличане на международни бизнес инвестиции е довела до впечатляващ интерес към новите възможности. Вътрешният министър Никос Нурис се похвали, че през 2021 г. почти 5500 са чуждестранните фирми, които са дошли да работят в Кипър, а през тази година досега те вече надхвърлят 8000.

Това бизнес развитие се дължи на ревизираната политика за чужденци, пристигащи в страната за стопанска дейност, предоставянето на данъчни стимули на технологични и високоспециализирани компании, както и на облекченията за наемане на квалифициран персонал от трети страни.

България също има амбициите да е раят за дигиталните номади с много привлекателни условия като изключително добър и бърз интернет в цялата страна, с достъпни цени на наемите и издръжката и с относително безопасната среда, далече от атентати и тероризъм, залели Европа през последните години.

Ето кои са топ дестинациите за дигиталните номади:


Още по темата: