Футуристичен мега град изниква край Атина

мин. четене

От Партенона и Акропола до многобройните храмове и амфитеатри, Атина е най-известна със своите грандиозни постройки още от древността. Гърция отново има амбицията да бъде първа в света като този път построи първото изцяло енергийно устойчиво селище. Само на 20 минути от центъра на пренаселената Атина се планира нов хипермодерен мегаград, сякаш създаден от футуристичните филми, съобщи Timeout.

Проектът се нарича „Елиникон“ и ще изникне от нулата на повече от 6 млн. кв. м. земя, която преди е била използвана като летище. Елиникон е крайбрежно предградие на Атина и до него се стига само за 20 минути с метро от центъра на столицата.  

Какво можем да очакваме от Елиникон?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Grove (@michael.c.grove)

На практика всичко, което сме чели в научната фантастика и в този жанр филми: от хотели и офиси до жилищни квартали, болници, спортни обекти. Елиникон ще има собствена ривиера, яхтено пристанище, огромен парк и една от най-големите търговски зони в Европа. Всичко това е обявено за „най-големият проект за градско възстановяване в Европа“ – и дизайните изглеждат ослепително.

Очакваме с вълнение да посетим този град от бъдещето!

А до тогава ето няколко аспекта на живота в бъдещето
 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: