Ензими спасяват морето от пластмасите

мин. четене

Пластмасата е един от най-замърсяващите материали на нашето време поради широката употреба най-вече на еднократни стоки, които освен с краткия си живот в бита ни, се разграждат за стотици години в природата. От десетилетия се търси решение за справяне със заливащата ни вълна от пластмаса и учените работят по формула, която да разгражда полимерите.

Тексаският университет в САЩ разработи ензим, който помага за разграждането на пластмасите до мономери, и то само за денонощие. Учените са изследвали свойствата на полиетилентерефталата - PET, използван най-често за производство на пластмасови бутилки и кутии за храна, както и в текстилната индустрия. Те са успели да постигнат мутация на ензима ПЕТ-аза, който разгражда PET. Този процес в естествена среда природата осъществява за стотици години, отбелязва Forbes.

Според експертите PET пластмасите представляват около 12 % от световния боклук. Очаква се технологията да получи патент и да започне да се прилага активно срещу глобалното замърсяване с еднократни стоки.

Проблемът с пластмасите е, че голяма част от формулите не могат да се рециклират или, дори да могат, това може да се случи веднъж или два пъти, което намалява качеството на получения рециклиран материал. Затова производителите търсят нови формули, които да запазват качествата на материала, но и да са по-екосъобразни.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: