Държавата, където можеш да платиш всичко с биткойн

мин. четене

Криптовалутите продължиха да поевтиняват тази седмица. Сривът засяга инвеститорите по целия свят, включително правителството на Ел Салвадор - държаната в Централна Америка, която вля милиони долари в биткойн и го направи законно платежно средство преди девет месеца, насърчавайки хората да го използват за ежедневни транзакции.

От дрънкулки и тако до бензин и дори къщи, а плащането с криптовалута както на улични продавачи, така и в големи вериги е забележително изживяване, пише CNN. Решението на президента Найиб Букеле да направи криптовалутата законно платежно средство означава, че на теория тя вече трябва да бъде приета от всички фирми, заедно с другата валута на Ел Салвадор, щатския долар. Но последният срив на криптовалутата предизвика доста въпроси относно политиката, особено използването на близо 100 милиона долара публични средства за закупуване на биткойн. 

Биткойн плаж

Мястото, където започна движението за биткойн в Ел Салвадор, е Ел Зонте, малък град, известен с възможностите за сърфиране и риболов на южния бряг. Там, през 2019 г., анонимен дарител даде на група фенове на криптовалута първото от многото големи дарения на биткойн.

Никой не знае кой е той или тя, но сделката изисква градът да може да запази цифровите монети при условие, че не са превърнати в долари.

Идеята е да се създаде първата в света кръгова икономика на биткойн, където хората могат да получават плащания в биткойн – равнопоставена интернет кеш система – и да живеят от нея. Това е радикална идея. В останалата част от света биткойн може да се използва за онлайн покупки, но освен в малък брой модерни кафенета или еднократни проекти, не е възможно да се използва на главната улица на който и да е град.

Ел Салвадор обаче иска да отиде още по-далеч, вижте какво планират тук.


Още по темата: