ЦРУ учи руснаци как да предават информация - в Instagram

мин. четене

ЦРУ използва социалните мрежи, за да търси руснаци, които биха могли да действат като информатори на фона на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

В понеделник официалният акаунт на агенцията в Instagram публикува набор от инструкции на руски как да осъществите „сигурен виртуален контакт“ с ЦРУ. В публикацията се казва, че е насочена към „тези, които се чувстват принудени от несправедливата война на руското правителство“.

Публикацията учи руснаците как да получат достъп до браузъра Tor, за да „гарантират най-високо ниво на безопасност“. Tor е анонимен уеб браузър, който предоставя достъп до Dark Web или уебсайтове, които не са индексирани от търсачки като Google.

В публикацията на ЦРУ се казва, че за да получат Tor, потенциалните информатори не трябва да използват личния си или работен компютър, а вместо това трябва да използват интернет връзка или компютър, който не е свързан с тяхната самоличност. В публикацията се добавя, че те също трябва да се уверят, че браузърите им харесват

Google Chrome, Firefox или Safari се актуализират и са в режим на частно сърфиране — като „режим инкогнито“ на браузъра Chrome, пише Insider.

Като алтернатива на Tor, ЦРУ каза, че е "наложително" руснаците да използват VPN ако искат да се свържат с агенцията.

„Не използвайте VPN, чийто доставчик е базиран в Русия, Китай или други страни, които се считат за недружелюбни към Съединените щати“, предупреждава ЦРУ. Агенцията също препоръча използването на платена VPN пред безплатна услуга.

Търсенето на VPN в Русия нарасна до небето, откакто Кремъл започна да блокира социалните мрежи и новинарските сайтове през март. Сайтът за анализ AppFigures изчисли, че ежедневните изтегляния на 10-те най-популярни VPN приложения в магазините за приложения на Google и Apple са се увеличили с най-малко 4275% приблизително през първата седмица от инвазията на Русия в Украйна.

Публикацията на ЦРУ в Instagram също така предоставя връзка към специален канал към агенцията, като моли информаторите да изпратят пълното си име, длъжностна характеристика и вида информация, с която разполагат.

„Призоваваме ви да вземете всички подходящи предпазни мерки, за да се предпазите. Вашата безопасност е на първо място“, се казва в публикацията. Washington Post цитира неназован служител на ЦРУ, който казва, че все повече руснаци се опитват да се свържат с агенцията от началото на военните действия.

„Загрижените руснаци се опитват да ангажират ЦРУ и ние искахме да предоставим начин за безопасен контакт с нас“, каза служителят.


Още по темата: