Apple вече не е най-ценната компания в света

мин. четене

Петролният гигант Saudi Aramco в сряда изпревари Apple като най-ценната компания в света. Пазарната оценка на Aramco беше малко под 2,43 трилиона долара в сряда, според FactSet, който превърна пазарната му капитализация в долари.

Apple, която падна с повече от 5% по време на търговията на борсата в САЩ в сряда, сега струва 2,37 трилиона долара (само…). Енергийните запаси и цените се покачват, тъй като инвеститорите разпродават акции в няколко индустрии, включително технологичната, поради опасения от влошаване на икономическата среда. Apple падна с близо 20% от пика си от $182,94 за акция на 4 януари.

Този ход е предимно символичен, но показва как пазарите се променят, докато глобалната икономика се бори с нарастващите лихвени проценти, инфлацията и проблемите с веригата за доставки. Акциите на Aramco са нараснали с над 27% досега през 2022 г.

През март петролният гигант съобщи, че печалбата му през цялата година миналата година се е увеличила повече от два пъти поради растящите цени на петрола, пише CNBC. Apple изпревари Saudi Aramco, за да стане най-ценната публично търгувана компания в света през 2020 г.


Още по темата: