5-те най-популярни пароли в света за 2022

мин. четене

Помните ли как в документалния филм "Навални" руският опозиционер се шегува с топ руски разузнавач, чиято парола постоянна е хаквана и той постоянно я променя от Moscow 1 на Moscow 2, след това на Moscow 3, след това на Moscow 4... Според Навални Moscow 4 илюстрира глупостта (по думите му) на руските власти и бюрократичната система в страната.

 Е, и топ 5 на най-популярните пароли в света могат да се коментират така -  Moscow 5. 

Думата password (парола)  е най-популярната парола, използвана по света през 2022 г. за защита на онлайн профили, съобщи БТА. Данните са от отчет на компанията  NordPass, анализирала използваните пароли от потребители в 30 страни.

Според отчета на компанията password се използва най-често от потребителите в Австралия, Великобритания и Индия.

На второ място по популярност като парола е последователността от цифри "123456". През последните две години тя оглавява класацията на NordPass за най-слабите пароли в света. Въпреки това тя все още е най-популярната парола за потребителите в Бразилия, Индонезия, Италия, Чили, Канада, Колумбия, Унгария, Малайзия и други страни.

Следващата най-предпочитана парола е малко по-дългата цифрова поредица "123456789", която е също толкова ненадеждна, колкото е втората по популярност парола. Защитата й може да бъде преодоляна от зловредни програми за няколко секунди.

Най-популярната парола в САЩ е  guest , която е четвъртата най-често избирана парола в света. На пета позиция е съчетанието от поредни букви на англоезичната клавиатура qwerty, следвано от различни прости цифрови комбинации като поредни или еднакви цифри. 

 

 


Още по темата: