The Lockdown Sessions: Елтън Джон ни зарадва с нов експериментален албум

мин. четене

Освен притеснение и объркване, изолацията на пандемичните времена може да роди и вълнуващо дългоочаквано изкуство.

Примерът за това е новият албум на Сър Елтън Джон, озаглавен The Lockdown Sessions.

Както подсказва заглавието, 16-те песни са записани дистанционно през последните 18 месеца.

The Lockdown Sessions може да се похвали с набор от съвместни песни с повече от 20 изпълнители, включително Young Thug и Nicki Minaj („Always Love You“), Lil Nas X („One of Me“), Dua Lipa („Cold Heart“), 6lack и Gorillaz („Розовият фантом“), Чарли Пут („В края на краищата “) и няколко други.

„Последното нещо, което очаквах да направя по време на локдаун, беше албум“, написа Джон в Instagram .

Но докато пандемията се вихреше, еднократните му проекти са продължили да се появяват и той е събрал селекция от наистина интересни и разнообразни неща, които са напълно различни от всичко, с което е известен. Попадения, които са го изкарали от комфортната му зона в напълно нова територия!

„И разбрах, че има нещо странно познато в работата по този начин... В началото на кариерата си, в края на 60-те, работех като сесиен музикант. Общуването с различни артисти по време на локдауна ми напомни за това. Цикълът се завъртя: отново бях сесиен музикант! И все още беше взривяващо приятно", заяви той.

В TheLockdownSessions.EltonJohn.com феновете могат да щракнат върху списъка с песни от албума, за да намерят описание за всяка песен, написано от сър Елтън.

За „E-Ticket,” с участието на Eddie Vedder , Джон пише:

„Eddie Vedder е един от най-милите хора, които познавам, и се опознахме през времето, което съм прекарал в концерти на Хаваите. Обичам музиката му и Pearl Jam са брилянтни, а той е голям фен, така че когато един ден ми остави бележка в съблекалнята ми, в която казваше колко много би му харесало, ако напиша музика към неговите текстове, аз прегърнах тази възможност. Всъщност написах две! Написах една за него и една за мен, и беше толкова прекрасно да го направя за такъв добър човек.”

За Stolen Car, която включва Стиви Никс , сър Елтън сподели:

„Когато говоря за артисти, с които искам да работя, Стиви Никс е точно една от тях. Тя е напълно уникален човек със собствено чувство за стил и просто най-невероятната вокалистка. Беше сбъдната мечта, когато се съгласи да бъде на борда! Обичам тази песен и как се получи. Стиви и аз звучим като стара семейна двойка, която се кара, и мисля, че звучи брилянтно“.

Изминаха повече от 35 години, откакто Елтън Джон последно записва със Стиви Уондър, но чакането свърши: легендите се обединяват с новата песен с аромат на госпъл „Finish Line“, оживена от хармониката като запазена марка на Уондър и пианото на Джон.

Той сподели и впечатления от работата си с по-младите артисти като Дуа Липа и Young Thug:

"Да гледам как Young Thug прави фрийстайл беше просто невероятно! Изпитвам съпричастност към тези хора. Имам ентусиазма на 18-годишен и това ме поддържа".

С лека нотка хумористичен цинизъм Елтън Джон потвърди слуховете, че с Ед Шийран готвят коледен хит.

„По дяволите, Шийран е изплюл камъчето! А уж трябваше да го пазим в тайна…Е, песента в момента е в неговите ръце. Не искам да разкривам твърде много“, шеговито каза той.

А ние слагаме слушалки и се гмурваме в последните музикални приключения на Сър Елтън Джон, който ни доказва, че и на 74 години все още не е загубил вкус към експеримента и винаги може да ни изненада – както правят всички големи творци.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: