Тео Ушев и артисти от цял свят подредиха плакати на площад "Славейков"

мин. четене

Дневната доза изкуство и вдъхновение за размисъл за деня можем да почерпим от столичния площад „Славейков“, където са подредени плакати на автори от 18 държави. Можем да видим над 60 творби от художници от цял свят, сред които от България, Португалия, Сърбия, Китай, Дания, Финландия, Япония, Бразилия и Мексико. Всички тези плакати са печелили световни награди, а техните автори са гостували през годините в София.

Сред артистите в изложбата са Теодор Ушев, Люба Томова, Страхил Димитров и др. Експозицията е част от юбилейното 10-о издание на Международното триенале на сценичния плакат, чиято програмата започна в рамките на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Международното триенале на сценичния плакат притежава над 7000 плаката от цял свят и то от най-големите и значителни автори.

„Подбрахме една колекция, която дава настроение на площад „Славейков“. По този начин искаме площадът да придобие друг характер, който е все пак свързан с културата и изобразителните изкуства. Смятам, че по този начин ще възродим интереса не само на художниците, но и на артистичните среди и театралите в България да обърнат внимание на художествения плакат, свързан със сцената, а не само на фотографията“, каза Божидар Йонов, един от основателите на триеналето.

Към събитието има голям интерес, като за участие в конкурса са подадени близо 4200 проекта.

„Само от Китай дойдоха 600 плаката. Там са милиони творци, които работят в тази област. Но представете си един китаец, който не е чувал за България, камо ли за София, изведнъж да каже, че ще изпрати плакат и до България в Европа. Аз смятам, че по този начин рекламата в изкуството е много добра. Над 40 страни имат участие в триеналето“, допълва Йонов.

Плакати на лауреати на форума, участници в журито и дарения от други триеналета, свързани с това изкуство, ще бъдат показани в съпътстващи изложби в „Квадрат 500“, галерия „Райко Алексиев“ и др. В галерия „88“ ще бъде открита и експозиция в памет на български плакатисти, сред които Асен Старейшински, Божидар Икономов, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев и Стефан Десподов.

Международното триенале на сценичния плакат в София е създадено през 1994 г. от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова. Тази година то се провежда със съдействието на национален фонд „Култура”, столична програма „Култура“, Полския институт в България и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: