Спектакълът „37 клечки кибрит“ разпалва потулените тайни

мин. четене

Българският и немският се вплитат в иновативния театрален спектакъл „37 клечки кибрит“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Българо-немската театрална продукция е дело на „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург), а в София ще има само 3 ексклузивни представления: на 6, 7 и 9 декември от 19:30 ч. на сцената на  РЦСИ „Топлоцентрала“. 

Пиесата „37 клечки кибрит“ жанрово е определяна на ръба на криминалната история, но засяга социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. „37 клечки кибрит“ е под режисурата на Бернхард Ойстершулте, който е и сценограф, а музиката е на Юлиян Стоичков.

Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Ханс Кристиян Андерсен, но пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Агенцията предлага добри условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е 8-та обща пиеса.

Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Представлението се играе на български, немски и английски език със субтитри на български.

В ролите ще видим Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е специалната кукла с човешки размери, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър.

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за „Икар“ (за драматургия) копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion – „Пепеляшки ООД“.

След октомврийското си турне, представлението „Машините са кучки“, написано от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ще се играе отново на софийска сцена. Датата е 29 ноември, мястото отново е Сити марк център за изкуство. И двете представления ще бъдат последни за тази година.

Ако обичате театъра, вижте и този спектакъл

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: