Шеметната история на парчето Take My Breath Away от Top Gun

мин. четене

Помните ли онази лека и въздушна балада от 80-те години Take My Breath Away от кинохита Top Gun? Тя стана също толкова голям хит, колкото и филма с Том Круз. Но песента, освен че е разпознаваема и събужда носталгия и до днес, има интересна история. Ето каква е тя: 

Take My Breath Away на група „Берлин“ е била поръчана на Том Уитлок, който имал задачата да напише нещо толкова силно като послание на текста, че направо да ти спре дъха. Това е и буквалното значение на заглавието.

Джорджо Мородеро, композитор и продуцент, вече има известни успехи зад гърба си, когато получава поръчката да напише нещо наистина впечатляващо за филма Top Gun, но още нямал нито подходящата певица, нито подходящия текст.... 

Певицата Тери Нън преди да пее в „Берлин“ се среща с Джордж Лукас, който я препоръчва да играе в актуалния по онова време сериал „Далас“, но Тери изпада в уплах от 7-годишния договор, който трябва да подпише, тъй като мечтата й е да се занимава с музика.

Моята майка все ми повтаряше, каквото и да правя, да го правя със сърце. Така че отказах на „Далас“. Агентът ми беше толкова бесен, че въобще спря да ме лансира. Година по-късно ме поканиха в „Берлин“.

В началото не приемали групата на сериозно, защото на сцената популярна тогава е електронната музика на 80-те като Kraftverk и Ultravox.

"Постепенно започнахме да работим с Джорджо Мородеро, а той вече беше голямо име. Работеше с Дейвид Боуи, Дона Съмър, Блонди, Флашданс. Можехме да си го позволим само за една песен – No More Words“, разказва Тери Нън.

Така докато работят с известния продуцент, него го ангажират за филма Top Gun и той написва музиката за Take My Breath Away. Първоначално опитва записи с други певци, но продуцентите на филма не ги харесват. Тогава Мородеро предлага „Берлин“ с репликата: „О, те ще бъдат велики!“. А към певицата Тери Нън се обръща с думите:

„Тери, ако това парче стигне до Топ 10, ще направя пирует!“

И „Берлин“ отиват в студиото в Северен Холивуд. Композиторът почти изцяло преправил хармониите, добавил нови, както и китари и направил много шик аранжимент.

„Хората трябва да искат да запеят сами тази песен!“

В този период певицата е толкова отдадена на кариерата си, че не е имала връзка

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: