Шекспир не е единствен автор на творбите си

мин. четене

Шекспир не е единственият автор на творбите си. Това шокиращо разкритие направи експерт от университета „Де Монфор“ като е анализирал десетки творби на гениалния драматург, съобщи БТА. По време на Британския научен фестивал в Лестър професор Гейбриъл Еган изложи анализите си, с които вади извода, че Шекспир може да е написал много повече, отколкото се смяташе досега, но част от творбите на драматурга, всъщност не са само негови. 

До 1/3 от пиесите на Уилям Шекспир може да са написани в съавторство. Професорът предполага, че британският гений стои зад 43 пиеси, а 14 са написани с участието на друг творец. Става дума за пиеси като "Тит Андроник" и "Перикъл", за които се подозира, че са писани с помощта на Джордж Пийл и Джордж Уилкинс. Например, според анализа някои от по-ранните сцени в "Хенри VI. Втора част" вероятно са започнати от Кристофър Марлоу.

Използвайки компютърни модели, изследователите разглеждат използването на функционални думи като "и", "на" и други в класически текстове, за да установят специфични стилове и модели на писане на конкретни автори.

Проф. Еган открива, че в творчеството на Шекспир съществува отчетлив отпечатък на много други автори. Някои творби пък може да са започнати от друг творец и са завършени от Шекспир и това личи по стила и маниера на списване на творбите. Експерти отдавна подозират, че Шекспир си е сътрудничил с други автори по редица проекти. Нови методи хвърлят светлина върху това до каква степен е било така.

"Мяра за мяра“ е била адаптирана от Томас Мидълтън след смъртта на Шекспир, както и "Макбет“. Няма обаче оригинална неадаптирана версия на последното произведение.

"Той е бил много по-общителен писател, отколкото сме предполагали", обяснява Еган. "Бил е ангажиран и с други писатели…. Това е ключовият момент, той всъщност, работейки в театъра, трябва да е чел творби на други хора, в много случаи е сядал с тях и е казвал "хайде да направим пиеса“, казва проф. Еган и допълва: "При други пиеси като „Двама благородни сродници“, на заглавната страница пише "от Джон Флетчър". "Изненадващо е, че тези („Хенри VI“) са в съавторство”. 

Според Гейбриъл Еган има хора, които много харесват образа на Шекспир като "самотен гений" и не одобряват идеята, че известните му стихове може да са написани от някой друг.

 


Още по темата: