Разруха, война и спасени деца в новото видео на "Калуш оркестра"

мин. четене

Радост и гордост изпълниха украинците след като песента им „Стефания“ спечели конкурса „Евровизия“ в неделя. В страната, където войната продължава, това беше разгледано повече символично като подкрепа, че цяла Европа плюс участващите страни извън Стария континент подкрепят Украйна.

Групата "Калуш оркестра" публикува ново видео на песента, която спечели песенния конкурс, но с кадри от разруха, отчаяние и война с една жена войник, която спасява деца от разрушен от бомбардировки град в Украйна.

Майката на фронтмена на групата - Псюк, за която е написана песента „Стефания“, сподели, че е изненадана, че хората я разпознават на пазара и искат да се снимат с нея като с истинска звезда. 

„Не свързвах себе си с тази песен, дори не знаех, че е писана за мен. По-скоро мислех, че това е песен за приятелката на сина ми – Саша, но е станал някакъв микс от имена", каза майката Стефания Псюк пред Ройтерс.

Кръстиха влакова линия "Стефания"

А влаковата линия 43 от Кийв до Ивано-Франкивск ще бъде преименувана на "Стефания експрес" в чест на паметната победа за Украйна, а на гарата в Кийв ще пускат песента, когато тръгва влакът.

Според обикновените хора в Украйна, участието на страната в момент на война е било много по-важно от победата.

Реакциите в Русия

В YouTube беше пуснато видео, в което се твърди, че песента победител на "Евровизия 2022" ще бъде дисквалифицирана поради грешно отчитане на резултатите от гласуването.

Подробно търсене за потвърждаване на тази информация не показа това да е вярно, въпреки че беше съобщено, че точките на Румъния за Молдова не са били отчетени правилно. Въпреки това няма информация за дисквалифициране и отменяне на победата на Украйна до понеделник следобед.

В Съединените щати публиката одобри песента като я намери за оригинална и открояваща се с етно мотиви, хип-хоп и брейк танци в едно.

А в Европа победата на Украйна и „Калуш оркестра“ беше разглеждано много повече като политическо послание, отколкото като надмощие на една музикална композиция над всички останали.

В Spotify песента получи над 8,7 млн тегления, което е своеобразен рекорд за толкова кратко време.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: