Pottery & Poetry: За любовта към керамиката и твореца в модерното време

мин. четене

Занаятите, пречупени през призмата на модерния творец, се раждат отново и придават на живота ни красота и функционалност.

Срещаме ви с един съвременен занаятчия, който твори в цветове и изящество и същевременно успява да се възползва от новите технологии, така, че прекрасните му творения да достигнат до повече хора.

За бъдещето на занаята, връзката между поезията и керамиката и приемствеността на модерния занаятчия ни разказва Мария Балева от Pottery & Poetry:

Здравей, представи се на кратко за читателите на От Града.

Казвам се Мария и съм архитект, съосновател на Студио Функт. Преди 2 години започнах да се занимавам с керамика - нещо, което винаги съм искала да правя. Със Зори Генова създадохме Pottery & Poetry - място, където всяка от нас да канализира творческата си енергия.

Какво те мотивира да твориш?

То е вътрешна потребност, предполагам, че всеки човек я има в някаква посока. Мотивира ме и реакцията на хората, когато харесват нещата ми.

Има ли приемственост в света на модерния занаятчия?

Мисля, че старите занаяти в последните години бяха сериозно застрашени от изчезване. Модерните технологии и индустрията позволяват производство на хиляди бройки за много по-малко време. Аз не отричам прогреса, но занаятът е проводник на уменията на всеки един човек, а това ги прави различни, интересни и ценни, защото са уникални. Тенденцията по света е да се завръщат все повече занаяти в актуален за времето им вид, което е страхотно. Мисля, че и в България това се случва, макар и малко със закъснение.

Коя характеристика на твоите произведения според теб най-много привлича клиентите ти?

Може би с това, че са различни и цветни. Техниките, които използвам са такива, че всяко изделие е уникално. Мога да наподобя някое, но няма как да бъде същото.

Могат ли времената на пандемия да бъдат трамплин, а не просто пречка, за един творец?

Би могло човек да използва момента по най-добрия начин, но когато икономиката е в застой, първите ощетени са хората на изкуството.

Къде се пресичат поезията и керамиката?

Те са две независими линии, които по-скоро се допълват. Както керамиката е моят начин да изразявам себе си, така Зори го прави чрез поезията си. Обожавам нейните стихове, защото са изключително искрени.

В модерния свят все повече аспекти на търговията стават дигитални. Въвеждаш ли иновации в това отношение при работата си с твоите клиенти?

Опитвам се, снимам всяко изделие, правя понякога 3D модели на проекти, но повечето хора искат да ги видят на живо. Именно затова правим галерия, която ще бъде открита в началото на декември на ул. Крум Попов 75.

Как виждаш бъдещето на твоя бранш във връзка с движението на средства и какви възможности са отворени в този дух пред модерните творци?

О, задължително трябва да бъде лесно! Колкото по-лесно става, толкова по-доволни са клиентите. Трябва да ценим и нашето и тяхното време.

Все повече става ясно, че кешът е явление от миналото. Знаем, че използваш Settle като модерно средство за разплащане - какви решения и предимства ти носи в това отношение?

Изключително много улеснява процеса на разплащане. Ако можеш да си купиш нещо за времето, за което изпращаш кратко съобщение, естествено, че ще го направиш по този начин.

Вече можеш да продадеш някой от прекрасните си артикули само с един клик от телефона. Това увеличава ли продажбите?

Определено! Спомнете си как ставаше онлайн пазаруването само преди няколко години. Дори в момента в много сайтове е все още така. Аз лично съм се отказвала да си купя нещо, заради това, че е било супер сложно. Със Settle потребителят може да направи мигновено разплащане с телефона само с един суайп - изключително лесно е, а дори и да не е регистриран, може да го направим за по-малко от 2 минути, процесът е максимално опростен и не изисква сложни верификации. Това естествено привлича допълнителни клиенти, когато видят, че артикулите ми могат да бъдат закупени толкова лесно.

Артикулите на снимките в статията са създадени в колаборация със Subcultura. Предстои Pottery & Poetry и Subclutlura да открият заедно галерия-магазин, където ще могат да бъдат закупени произведенията на двата бранда. Той ще бъде съпътстван и от сайт, който, разбира се, ще предлага опция за заплащане със Settle.

С подкрепата на Settle.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: