"Пощенска кутия за приказки" срещна "Петя на моята Петя"

мин. четене

В Деня на българското кино – 13 януари, специалното издание на „Пощенска кутия за приказки“ беше посветено на филма на Александър Косев, по сценарий на Нели Димитрова и Валентина Ангелова – „Петя на моята Петя“.

Заснет в Бургас и вдъхновен от живота и творчеството на голямата българска поетеса Петя Дубарова (но не биографичен!) – това е „филм за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности. Макар и грешни в очите на другите. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря“.

На снимката: Гери Турийска

В Sofia Live Club актьори от филма прочетоха разкази, вдъхновени от личността и стиховете на бургаската поетеса. Събитието беше истински докосващо.

Гери Турийска определи филма като "искрен, жив, дълбок и важен". Впечатление направи осигуреният жестомимичен превод за хората с увреден слух. Преводач беше Силвана Павлова, а на място присъстваха и гости от Съюза на глухите в България.

Алиса Атанасова, която влиза в образа на Петя Дубарова във филма, прочете на запис от Германия „Петя на моята Петя“ на Снежана Маринова – разказ за това как поезията на Дубарова е резонирала с вътрешния свят на авторката и как самата тя намира отдушник в писането на поезия в юношеските години. Свеж текст, пълен едновременно с много ирония и дълбочина.

На снимката: Алена Вергова

Алена Вергова чете „Аз на моята аз“ на Цветелина Цекова – абстрактен текст за цветните душевни противоречия и „консервните кутии без етики“. В дует с Емил Марков Вергова пресъздаде текст на Мая Илчова – „Моята Петя“, диалог между възрастен мъж и момиче на брега на морето в Бургас, което ден след ден му рецитира Петя Дубарова.

В течение на разговора двамата откриват общи емоционални допирни точки, а момичето внася лъч светлина в сивата му душевност.

На снимката: Емил Марков

Актьорът Емил Марков сподели за личното си познанство с покойната поетеса и преживяването си, докато снима малката си роля във филма на Александър Косев. И прочете текст на Цветелина Цветкова. Разказът е от първо лице на мъж, който се преживява като алфа-мъжкар и мачо, за това как най-сетне се събира с любовта на живота си (на име Петя разбира се). Текстът разсмя до сълзи публиката и ги остави истински докоснати, благодарение и на автентичния прочит на Марков.

Има още...


Още по темата: