„Литературни срещи“ с Нобеловата лауреатка Олга Токарчук

мин. четене

Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук пристига в България за участие в дебютното издание на новия събитиен формат Литературни срещи на фондация „Прочети София“. Нейната среща с българската публика ще бъде на 10  и 11 юни в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Гостуването на Олга Токарчук ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез плътна поредица от разговори с различни тематични акценти и с различни модератори. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи формата на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в идейния и творчески свят на автора. Кулминацията на тази серия ще е разговорът ѝ с писателя Георги Господинов.

Като част от програмата ще видим и театралния режисьор Марий Росен, който ще създаде специален пърформанс по текстове на Токарчук.

На български писателката е позната с няколко книги, сред които „Чудати разкази“, „Чувствителният разказвач“ и „Изгубената душа“, както и нови, преработени издания на „Правек и други времена“, „Карай плуга си през костите на мъртвите“ и „Бегуни“. Гостуването на Токарчук ще бъде и основен акцент в програмата на Полския институт в София за 2022 г.

Основните събития от Литературните срещи през 2022 ще включват 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември.

Те ще покажат разнообразни ракурси и подходи към литературата. Затова и събитията на живо в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго.

На 7,  8 и 9 април в Гьоте-институт София например литературните представяния на чуждестранни и български писатели ще бъдат под формата на интензивни 40-минутни презентации, определяни и режисирани от самите автори. Освен писатели, поети и драматурзи, ще бъдат канени и журналисти, учени, режисьори, художници и изобщо – различни интригуващи мислители.  

Интересен акцент от формата е и Литературният бал, който ще се проведе на 11 юни. Той ще е лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата и в които публиката ще е активен участник. Разбира се, както подобава на истински бал, ще има музика и танци.

Заключителният етап на Литературните срещи ще е през ноември, когато ще бъде представен  преглед на изминалата година с най-важните събития в областта на литературата. Ще се откроят автори, тенденции, фокуси на знакови международни форуми. Ще се дискутира най-интересното, показано през 2022 г. на различни  фестивали, панаири на книгите, а също и онлайн формати, подкасти, медии. В събитието ще участват програмни директори на фестивали, редактори в издателства, преводачи, литературни критици и изследователи от България и чужбина.

Първият сезон на събитийния форум ще завърши и с обявяването на почетния гост през 2023 г.

Литературните срещи не са фестивал, а напълно нов и мащабен формат, който ще се развива през цялата година. Всяко издание ще включва участието на български и чуждестранни поети и писатели. Авторът, който ще гостува през лятото, ще бъде почетен гост на програмата.

Екипът на Фондация „Прочети София“ стои зад  литературни инициативи и събития, сред които Литературните маршрути и Скритите букви, както и седем издания на Софийския международен литературен фестивал. Работата на Фондацията е свързана изключително с откриване и опознаване на различни литературни контексти и интересни взаимодействия. 

 


Още по темата: