Изложба за Кристо тръгва на национално турне

мин. четене

Изложбата „Христо Явашев - почит към неговия живот и художествени проекти" тръгва на национално турне. Първата спирка е Художествената галерия в Добрич. Проектът стартира на 16 юни от 18:00 ч. с експозиция от 55 творби, събирани от „Американска фондация за България“ в продължение на повече от 10 години, съобщи БТА.

Оригиналните творби са придобивани на вторичния пазар за изкуство, но са представени разнообразие от проекти на Кристо и съпругата му Жан Клод и творби, с които двамата са финансирали своите скъпи начинания. Сред тях са оригинални офсетови цветни литографии, публикувани в ограничен тираж или отпечатани на специална копринена или ръчно лята хартия.

Колекцията събира тематично и хронологично 12 проекта, сред които серията „Ранни творби“ (1958 – 1969), „Опакованият Райхстаг" (1971-1995), „Мастаба" в Абу Даби (1979), „Чадърите" (1991), „Над реката" – проект за река Арканзас (1993), „Опаковани дървета", Швейцария, (1997-1998), проект „Стената" (1999) и последния във фонда на АФБ – „Портите на Ню Йорк" от 2003 г.

Добрич е родният град на Дико Михов – съосновател на АФБ, затова първата спирка е именно тази точка на страната. През юли и август експозицията ще гостува в Русе, през септември – в Сливен. В София изложбата ще пристигне през октомври и ще бъде подредена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. След това сбирката ще отпътува обратно за САЩ.

Тази седмица се навършват 87 години от рождението на признатия в цял свят артист Христо Явашев – Кристо.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: