Историята на една снимка

мин. четене

Вече ви разказахме за вълнуващата изложба на Евгени Димитров, озаглавена Big Jazz Photos, a сега решихме да ви запознаем с интригуващата история на една от снимките от експозицията, разказана лично от автора. 

***

Снимам джаз от 20-годишен. Имах късмета една от първите ми снимки на цветен филм през 1992 година да бъде на легендата Бети Картър, която отдавна не е между нас.

Искам да ви разкажа за една по-съвременна снимка, от която пазя чудесен спомен. Такива моменти дават допълнителна стойност на професията ми. Концертът беше на Ал ди Меола в "София лайв клуб" през 2010 година. Малко хора знаят, но той е свирил повече пъти в България, за първи път го видях на сцена през 2006-а. Но този концерт беше специален, защото е в относително малък за мащаба на голям музикант клуб и всеки човек от публиката можеше да се чувства привилeгерован с късата дистанция до сцената.

Аз, като фотограф, нямах запазена маса, но пък за сметка на това имах шанса да седна спокойно на земята на два метра от китариста и да снимам тихо по време на целия концерт.

Когато снимаш и слушаш от сърце музиката, можеш да предвидиш кога ще настъпи кулминация, в която музикантът ще изрази себе си и физически.

На отзвучаването на един акорд Ал ди Меола отметна глава назад и сам се заслуша в затихващия звук. Малко движение с китарата върна отблясъка на прожектор от лака на дървото върху лицето му. Това беше моментът, а аз вече бях усетил, и половин секунда преди това натиснах спусъка. И така се получи снимката, която сега можете да видите на изложбата Big Jazz Photos в столичния бар ДаДа.

Автор: Евгени Димитров

Снимка: Иван Стоименов

Евгени Димитров е основател и собственик на фотографска агенция "БулФото", която съществува от цели 21 години. Той е един от най-разпознаваемите професионални фотографи в страната, въпреки че по образование е журналист. Димитров е сред учредителите на Асоциацията на професионалните фотографи, а страстта му към към онези вълшебни мигове, в които фотографията и музиката се преплитат, си личи във всеки един кадър от изложбата Big Jazz Photos


Още по темата: