300 български артисти на третото Биенале на илюстрацията

мин. четене

Близо 300 български художници превръщат в истински празник на изкуствата в Третото биенале на илюстрацията в София. Артистите се включват със 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието, което може да се посети до 27 януари 2023 г. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” към Регионален исторически музей-София.

Третото издание на Биеналето на илюстрацията събира българските таланти на едно място, за да отговори на въпроса: „Каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?“

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева, създател на интернет платформата „Българска илюстрация”, възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам. Тя обединява пръсналите се по света български виртуози на ръчно създадени изображения и показва огромния им талант и творчески потенциал. Първото Биенале привлича 117 художници с 317 творби. През 2020 г. се провежда второто издание на биеналето и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям — кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации.

Тази година събитието се реализира за първи път с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Така че, ако сте почитатели на оригиналната българска илюстрация заповядайте на Биенале на илюстрацията 2022.

Кога: До 27 януари 2023 г.

Къде: Регионален исторически музей-София, изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” (бул.„Княгиня Мария Луиза” No16), всеки ден от 10:00 – 18:00 ч.

Вход: Свободен

Други арт събития, които "От града" препоръчва:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: